Világszinten 10 spam levélből 9 tartalmaz URL hivatkozást. A kéretlen reklámlevelekben talált összes domain mindössze 5 százaléka tartozott valós honlapokhoz. A spam URL hivatkozásokban található domain nevek közül a top 4 valamely közismert közösségi média, blog, vagy file megosztó weboldalhoz tartozott.

“A jól ismert honlapokhoz tartozó domainek újra és újra használatban vannak, ellenben az egyszer használatos domainek csupán egy rövid ideig keringenek a világhálón, és aztán örökre eltűnnek. Ez valószínűleg azért van, mert némi munkát igényel a megszerzésük. A törvényes domainek esetében ugyanis követelmény a CAPTCHA, amely olyan automatikus teszt, ami képes megkülönböztetni az emberi felhasználót a számítógéptől`- mondta Gombás László a Symantec magyarországi képviseletének szakértője.

A MessageLabs havi jelentése azt is kimutatta, hogy a legtöbb egyszer használatos domaint alkalmazó botnet a Rustock, míg a Storm, amely a közelmúltban tűnt fel a spamek palettáján, az egyetlen olyan botnet, amely nagyobb számban használ valós domaint mint egyszer használatosat. A Storm botnet 65 százalékban használ törvényes domaint, míg az egyszer használatos megoldások átlag 50 százaléka 9 napon belül elévül.

A MessageLabs májusi jelentése a spamek és botnetek számának növekedését vizsgálta Afrika keleti parti országaiban. Az Afrikából eredő spamek száma átlagosan 3 százalékkal emelkedett egy éven belül, ami számokban kifejezve napi plusz 1, 2 billió Afrikából elküldött kéretlen reklámlevelet jelent.

A júniusban kezdődő labdarúgó világbajnokság kapcsán a Messaglabs szűrői egy speciális károkozóról is jelentettek. A kínai IP címről érkező spam levelet portugál nyelven fogalmazták, és a rendezvény egyik kiemelt szponzorának logójával látták el.

Forrás: hirado.hu