A Floridai Egyetem elektronikai és számítástechnikai szakértői a tabletták és kapszulák kísérőjeként egyfajta hátizsákot fejlesztettek ki, amely fogja a gyógyszer által a gyomorból küldött jelentést annak bevételéről. A jeladást a gyomorsavval érintkezés váltja ki – írja a welt.de.

A miniatűr jelérzékelő értesíti a beteget és az orvost arról, hogy a gyógyszer eljutott a kívánt helyre, ahol kifejti hatását. A jel elmaradása pedig figyelmezteti a feledékeny beteget, hogy legfőbb ideje bepótolni a mulasztást.

A kapszulák belsejében egy emészthető miniatűr antenna és egy nem mérgező ezüst nanorészecskékből álló mikróchip található. A chip nagysága nagyjából egy nyomtatott i betű pontjának felel meg.

A miniantenna hatósugara két méter. A jövőben a vevőkészüléket a hozzá tartozó szoftverrel együtt valószínűleg karórákba vagy mobiltelefonokba építik majd be. A kontrollüzenet automatikus SMS formájában érkezik meg a kezelőorvos vagy az ápoló telefonjára.

A tabletta prototípusát már sikeresen tesztelték állatokon és mesterséges emésztőcsatornákban. A klinikai kipróbálása után a kutatás rendelkezésére bocsátják, ezután vetik be az idősebb, krónikus vagy pszichés betegek kezelésében. Várható ára darabonként 60 és 80 cent (120 és 160 Ft) között alakul majd.

Az Amerikai Szív Társaság abból indul ki, hogy az Egyesült Államokban a fekvőbeteg-felvételek egytizede és évi több mint 200 ezer haláleset a gyógyszerek hanyag bevételével függ össze.

Német becslés szerint az elmaradt gyógyszerszedés az országban évi húszmilliárd eurós, egész Európában pedig 300 milliárd eurós költséggel jár. Forrás: inforadio.hu