Órákig folyt a megbeszélés Végegyháza polgármesterével és a Békés Megyei Vízművek Zrt. vezetésével a zrt.-ből történő kiszállásukról, ami a két település előzetes tervei szerint május 1-jétől történt volna meg.

— Kemény csata volt. A Békés Megyei Vízművek Zrt. védte a maga érdekeit, mi meg a sajátunkét — összegezte Bakos István, Mezőkovácsháza polgármestere. — A lakosság nagyon felpaprikázott hangulatban van — folytatta a mezőkovácsházi polgármester.

— Mi annak tudatában hoztuk létre a saját vízmű kft.-nket, vettük fel a dolgozókat, hogy május 1-jén átadja a vízmű a `kulcsot` és Végegyházát is kiengedi a zrt.-ből. Bakos István elmondta, várhatóan 5-10 nap múlva vehetik át a vízművük üzemeltetését. Kérték, hogy a vitatott összegeket a felek szakembereinek bevonásával közösen tekintsék át újra.

— Jelenleg úgy tűnik, hogy a vízművekkel december 31-ig nem tudjuk megszüntetni a kapcsolatot — nyilatkozta Varchó István végegyházi polgármester, hozzátéve számára nem megnyugató a pénteki tárgyalás eredménye.

Csák Gyula, a Békés Megyei Vízművek Zrt. vezérigazgatója eredményesnek értékelte a megbeszélést. — A két település hétfőig megállapodik egymással, hogy az osztatlan közös tulajdonukban lévő víz- és szennyvízhálózat használatát hogyan `osztják meg` egymás között.

Mezőkovácsházán várhatóan néhány nap múlva a Mezőkovácsházi Vízmű Kft. szolgáltat, Végegyházán pedig december 31-ig a Békés Megyei Vízművek Zrt. A vizet Mezőkovácsházáról kapják. A Békés Megyei Vízművek Zrt. és a Mezőkovácsházi Vízmű Kft. a szolgáltatás ellenértékét egymás között rendezi év végéig.

Csák Gyula elmondta, erre máshol is akad példa megyénkben is. A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy a bírósági beadványukat pénteken visszavonták, mivel Mezőkovácsháza nem tett egyoldalú lépéseket a vízműtelep birtokbavételéért. A két település- és a Békés Megyei Vízművek Zrt. vezetése hétfőn folytatja a tárgyalásokat. Forrás:beol.hu