“Figyelem! Kalóz tartalmakat észleltem!” – ezzel a mondattal mutatkozik be a felhasználók átverésére született legújabb kártevő a felhasználónak. A több szerzőijog-védő szervezet logójával feldíszített ablak ezután arra szólítja fel a számítógép előtt ülőt, hogy fizessen be egy 400 dolláros büntetést. A szoftver súlyosabb következményekkel is riogat, perrel fenyegeti azokat, akiknek torrent fájloat talált a számítógépén.
A kártevő felületét nagyon igényesen rajzolták meg az átverést létrehozó bűnözők. Nyoma sincs az internetes csalásokra jellemző felületes munkának. A négyszáz dolláros váltságdíjat is lebontották több különböző, apróbb költségre. Ironikusan az összeg közel egyharmadát a szerzőijog-védelmi szoftverek működtetését támogatandó utalják el a családnak bedőlő netezők.
“Ez valószínűleg az első eset, hogy a kiberbűnözők figyelmen kívül hagyják a mikrofizetés szabályait, és a váltságdíj 400 dollárra emelésével próbálták növelni a profitjukat” – írta Dancho Danchev IT biztonsági kutató az esetet elemző blogbejegyzésében.
Forrás: origo