Lágy tojás, buggyantott tojás, tükörtojás, habart tojás, sonkás omlett, reggelire, ebédre, vacsorára, magában, hússal, salátával, krumplival, főzelékkel, sütemény tetejére, édesen, paprikásan, sósan, zöldségekkel a tojás felhasználási lehetőségei szinte kimeríthetetlenek. Óriási előnye pedig, hogy bármely elkészítési módot választod is, az ínycsiklandó fogás pillanatok alatt elkészül, nem kell pepecselni, gyúrni, keverni, előre hűteni, keleszteni. Csak feltöröd, és hipp-hopp, az asztalra is kerülhet hány tanácstalan háziasszonyt mentett már meg az éhes elégedetlenkedőktől!

Összeszedtünk néhány érdekességet, amely hasznos is lehet, ha már oly sokszor tányérra kerül a tojás.

Tudtad? A tojásban gyakorlatilag minden szükséges vitamin megtalálható: D-, A-, C-, E-, B-vitamin, folsav és pantoténsav.

Tudtad? Az egészséges tojás súlya 50-65 gramm. A súly 10 százalékát a tojáshéj teszi ki, 60 százalékát a tojásfehérje, a maradék 30 százalékát pedig a tojássárgája adja.

Tudtad? A tojáson található európai uniós jelzések első arab számjegye a tojást tojó tyúkok tartási módjára vonatkozik. A 0-s jelzés a biotojást jelzi, az 1-es a szabadtartásos tyúkok tojásait, a 2-es az istállózott tyúktojásra vonatkozik, ha pedig 3-ast látsz, a tojást tojó tyúkok bizony kis ketrecekben élnek.

Tudtad? A tojás ásványi anyagokban is nagyon gazdag: foszfor, vas, cink, kalcium, kálium, nátrium, szelén és magnézium van benne.

Tudtad? A tojás számos kultúrában a termékenység jele, így az élet hordozójaként tekintenek rá.

Tudtad? A tojásnak mikrobaellenes hatása van, ez már Shakespeare idejében is ismeretes volt, hiszen Lear király is tojásfehérjét alkalmazott vérző szemének gyógyítására.

Tudtad? A tojás frissességét egy kis víz és só segítségével könnyen megállapíthatod. Fél liter vízhez keverj 6 dkg sót, várd meg, amíg feloldódik, majd tedd bele a tojást. Ha lent marad az alján, egészen friss tojással van dolgod, ha a teteje felfelé áll, akkor 47 napos, ha pedig teljesen feljön a víz felszínére, több mint kéthetes. A főtt tojás sárgájának felszíne akkor zöldül meg, ha a tojás már legalább egyhetes.Forrás: ötvenentúl.hu