A hard rockot, a metált és az elektronikus zenét ötvöző zenészek `ártalmasak az állam rendjére` derült ki az Aljakszandr Lukasenko elnök támogatását bíró társadalmi tanács hétfői állásfoglalásából, amelyet az együttes március 7-re, Minszkbe tervezett fellépése előtt tettek közzé. `A Rammstein számai az erőszak, a mazochizmus, a homoszexualitás és más perverzitások hirdetői, amelyek szembe mennek a fehérorosz érdekekkel áll a közleményben. – A koncert engedélyezése hiba, amely sokba kerülhet nekünk`.
Az erkölcsbizottság elnöke sajnálatát fejezte ki, hogy a tervezett koncertre már árulják is a Minszk Arénába szóló jegyeket. `Ha az együttes fel akar lépni, előtte jóvá kell hagyatniuk a programot, hogy megakadályozzuk a szélsőségességet` fogalmazott a testület vezetője, aki szerint nem lenne szabad bemocskolni a koncerthelyszín `méltóságát`.
A 2009-ben alapított bizottságot sok bírálat éri, amiért korlátozza a gondolatszabadságot. Emberjogi szakértők szerint Fehéroroszországban a közeli jövőben ezen a téren nem is várható javulás, mert egy év múlva ismét elnökválasztást rendeznek.
Forrás: MTI