Korábban az Apofisz nevű aszteroidával rio­gattak minket, amely, ha letér pályájáról, akár nekiütközhet Földünknek 2029-ben.
Hasonló a helyzet a most előtérbe került égitestpárossal is, amely több mint 3000 fényévre van tőlünk, ám ez csillagászati mértékben nem nagy távolság, így a szakemberek nem nyugodtak. Ennek az az oka, hogy ha már a távolságát sem sikerült pontosan felmérni, sokkal inkább aggasztó, mekkora lehet most a tömege, azaz milyen közel áll a robbanáshoz.

A T Pixidis gázt és energiát szippant el a mellette lévő csillagból, és akkor válik veszélyessé, ha eléri a kritikus nagyságot. Ekkor szupernóvává alakul, s akkora erővel robban fel, mintha 1340 után még huszonhét nullát írnánk, s azt megszoroznánk a hiro­simai atombomba hatóerejével! A belőle kicsapódó gázok teljesen megsemmisíthetik az ózonréteget, amely a káros nap- és egyéb sugárzásoktól védik Földünket, aminek következtében bolygónkon elpusztul az élet. A növekvő csillag 20 évente villan egy hatalmasat, amelyet a csillagászok már robbanás előtti állapotnak hívnak.

Öt ilyen felvillanásról tudunk, és nemigen van rá magyarázatunk, miért lassul ez a folyamat magyarázta kétségeit a space.com újságírójának a villanovai egyetem csillagásza, Edward Sion. Számításaink ugyan vannak, de nem tudjuk megmondani, hogy a magába szívott gázokból mennyit ad tovább, milyen gyorsan növekszik, most épp mekkora a mérete, milyen stádiumban van. Így azt sem tudjuk, mikor robbanhat fel…Forrás:blikk.hu